top of page

LINEUP

VAJATANIE HORY \\ HOVADÍCI NARUBY \\ TVARY VĚCÍ MINULÝCH 
\\ DĚDOVY BLECHY \\ SNAPSHOT \\ MOŽNO ZAJTRA \\ SPRAVEDLIVÍ \\ CUKROVINKY, CIGARETY
Tvary věcí minulých

pátek

Film kombinující dokumentární a hrané prvky je vzpomínkou na Ostravu dob minulých, stejně jako povzdechem nad stavem Ostravy dnešní. Optikou potomka Ostravských Němců vypráví příběh města, které přišlo hned o několik národnostních menšin a tím i o část své identity.

Režie: Petr Januschka

Kategorie: Dokument

Život je minulost

pátek

Život je rodina

Hovadíci naruby

Je to časosběrný dokument o havířovském muzikantovi Standovi Hovadíkovi, bubeníkovi a otci 2 dětí, který zázrakem přežil pracovní úraz - pád z 10m výšky, i když mu doktoři příliš šancí nedávali. Celý život se jim obrátil naruby, ale silná vůle manželky, rodiny a podpora 

blízkých přátel ho opět staví na nohy a začíná opět hrát. Snímek je místy pojat velmi naturalisticky, ale nechybí mu pozitivní náhled a přirozený humor.

Režie: Denis Dvořák

Kategorie: Poetický dokument

Vajatanie hory

pátek

Na počiatku si ľudia hlboko vážili a rešpektovali prírodu a prostredie v ktorom žili. Hora bola po nich matkou a živiteľkou. Živou bytosťou.
Spolu z týmto filmom nahliadnete pod závoj minulosti, a na chvíľku spočiniete tvárou v tvár týmto ľuďom. 
Prežijete tisícročie baníctva až po dnešní dobu, v ktorej sa príroda stáva len neživou hmotou, materiálom, z ktorého si jednotlivci stavajú schody k osobnému úspechu.

Režie: Jakub Valášek

Kategorie: Hraný dokument

Život je respekt k přírodě

Snapshot

pátek

Je možné, aby se v naší digitální době někdo skutečně ztratil? Co když tito pohřešovaní lidé přežívají jinde? A nemohou zpátky k nám. Sára pátrá po své kamarádce Petře. Ke komu ji její hledání zavede? A může své kamarádce ještě vůbec pomoci?

Život může nabývat i tajemných až nevysvětlitelných podob.

Režie: Michal Orsava

Kategorie: Mysteriózní / Sci-fi / Thriller

Život je tajemství

Možno zajtra

pátek

Arnold je vynálezce a programátor robotů. Naproti tomu však miluje staré dobré věci z dob neposkvrněných všudypřítomnou elektronikou, jazz z gramofonových desek i své krásné staré auto. S oblibou navštěvuje bar s názvem Možno zajtra. Snad právě kvůli barmance Alici, která tomuto místu dává duši. Možná právě kvůli své introvertní povaze se Arnold dostává do humorných situací. Ze své barové stoličky se zdá být spíše pasivním pozorovatelem, nevědomky však ovlivňuje okolní svět natolik, že změní nejen samotný bar, ale i celý svůj dosavadní život.

Režie: Martina Nagyová

Kategorie: Drama / Sci-fi / Komedie

Život je noční bar

Spravedliví

pátek

Jednoho mlhavého podzimního dne zavítá do Lomnice tajemný cizinec. Do každodenního stereotypu, prázdnoty a nudy vesničanů vnese atmosféru velkoměsta a dobrodružství. Nikdo z „malých“ Lomničanů však netuší, co bude následovat. Cizinec si mezi místními vybere jako prostředníka mladou číšnici Silvii, které pak předloží neobvyklý návrh. Celé Lomnici nabídne deset zlatých cihel v případě, že do sedmi dnů někdo ve vesnici zemře. Otřesená Silvie zpočátku odmítá svou roli v cizincově zkoušce a i přesto, že je přesvědčená o dobrotě starousedlíků, plán nejdříve tají. Poté ji však okolnosti a taky cizinec doženou k akci a v emotivní scéně v hospodě jsou všichni postaveni před

cizincův návrh. Od tohoto okamžiku je poklidná, stojatá atmosféra vesnice minulostí. Cizincův návrh je zprvu vesničany odsouzen jako naprosté šílenství a provokace, která je má proti sobě poštvat… Ale kdo by si podobnou příležitost ve skrytu vlastních myšlenek dobře nepromyslel?

Režie: Lenka Záthurecká

Kategorie: Psychologické drama

Život je pokušení

Cukrovinky, cigarety

pátek

Film Cukrovinky, cigarety je obrazové ztvárnění písně hudební skupiny Dědovy blechy. Hrdina nechce vyměnit svůj vlastní barevný svět za jiný, který je mu podsouván. Chce žít ve vlastním jedinečném světě a ne přejímat cizí umělohmotné, univerzální světy. Nenachází naplnění v tom, co je mu jako náplň života předkládáno. Nenachází zábavu v tom, co je mu předkládáno jako zábava. Chce si uchovat své vlastní představy a život, ve kterém je šťastný a z nějž nemusí utíkat.

Ve filmu je použita celá řada animačních technik počítačové i klasické animace včetně jejich kombinací. Vznikal v jedné garáži v zimě 2015.

Režie: Vladimír Daťka/Dědovy Blechy

Kategorie: Videoklip

Život jsou barvy

bottom of page